Значение слова "НАЧЯТИ" найдено в 1 источнике

НАЧЯТИ

найдено в "Слове о полку Игореве - словаре-справочнике"
Начать — начати, начяти (5)
1. Приступить к какому-л. действию; приняться что-л. делать:

Не лѣпо ли ны бяшетъ, братіе, начяти старыми словесы трудныхъ повѣстіи о пълку Игоревѣ, Игоря Святъславлича! 1. Орьтъмами, и япончицами, и кожухы начашя мосты мостити по болотомъ и грязивымъ мѣстомъ, и всякыми узорочьи Половѣцкыми. 11. И начяша князи про малое „се великое“ млъвити, а сами на себѣ крамолу ковати. 19. Рано еста начала Половецкую землю мечи цвѣлити, а себѣ славы искати. 26. Вы бо своими крамолами начясте наводити поганыя на землю Рускую, на жизнь Всеславлю. 35.

Понеже убо мънози начяшя чинити повѣсть о извѣстьныхъ въ насъ вещехъ. Остр. ев., 227 (1056—1057 гг.). И начяшя искладати срачицѣ и свиты цесарьскыя. Изб. Св. 1076 г., 272 об. Сущю же тъгда божьствьному Феодосию 13 лѣт, оттолѣ же начать на труды паче подвижьнѣи бывати, яко же исходити ему съ рабы на село и дѣлати съ всякыимь съмѣрениемь. Ж. Феод., 43—44 (XII в. ← ок. 1088 г.). Начаша же пѣти святую литургию. Ж. Бор. Глеб. (Сказ. Усп.), 32 (XII в. ← XI в.). И начаша жеребиемь и повелѣниемъ ставити архиерѣя, рекше: по дрѣвнему обычаю достоино есть исправити первое святительство.Флав. Полон. Иерус., 329 (XVI в. ← нач. XII в.). Се начнемъ повѣсть сию. Пов. врем. лет, 9 (1377 г. ← нач. XII в.). 862: Аскольд же и Диръ остаста въ градѣ семь, и многи варяги съвокуписта, и начаста владѣти польскою землею. Там же, 19. Почтиша же его (Александра) сли Дарьеви гласы великы и все множество воиское начяша и славити. Александр., 45 (XV в. ← XII в.). И борзо поскочиста отецъ со стрыями и начаста целовати его (Девгения) во уста и очи и руце. Девг. Д. (Тихон.), 136 (XVIII в. ← XII—XIII вв.). Но понеже свыше подобаше намъ начати сказание полезнаго сего словесе сотворше, приклонитися, молю вы, къ божественей повѣсти идущу ми. Ж. Нифонта, 240 (1219 г.). Начнемь же сказать бещисленыя рати и великыя труды, и частыя воины, и многия крамолы и частая востания, и многия мятежи. Ипат. лет., 750 (XV в.). Невъзможно есть велика учения начати мало учивъся. Пчела, 164 (XIV в. ← XIII в.). Рци, того лутче бо есть, брате, нача повѣдати инѣми словесы о похвальных о нынешних повестех от полку кн[я]зя Дмитрея Ивановича. Задон. Ист.-1, 541 (кон. XVI — нач. XVII в. ← XIV в.). 1471: Мы же о нем же начахомъ, сиа и скажем от велика нѣкая мала. Псков. 2 лет., 54 (XV в.).

Ср. В. Г. Смолицкий (Вступление вСлове о п. Иг.“. — ТОДРЛ, т. XII. М. — Л., 1956, стр. 13): „«Не лѣпо ли ны бяшетъ, братие, начяти старыми словесы трудныхъ повѣстий о пълку Игоревѣ, Игоря Святъславлича? начати же ся тъй пѣсни по былинамь сего времени, а не по замышлению Бояню“. В большинстве комментариев к этим строкам говорится, что автор колеблется, размышляет, как ему лучше начать свое произведение, выбирает путь, иными словами, ему еще самому не ясно, как лучше повести речь. Но в подлиннике нет никаких колебаний, автор ничего не спрашивает, ни в чем не сомневается. Перед нами типичный риторический вопрос, в котором сочетание «не ... ли» всегда выражает усиление утверждения, бесспорность, несомненность высказываемой мысли. Этот оборот имеет широкое распространение как в древней, так и в новой литературе. ... Таким образом, если автор спрашивает: «Не лѣпо ли ... начяти старыми словесы», то он знает, уверен, что «начяти старыми словесы» было бы «наилепейшим»“.
|| Проявить первые признаки какого-л. явления, состояния.

Тѣмъ почювъ от рати, нача болѣти (Александр) четыредьневною зимницѣю. Флав. Полон. Иерус., 175 (XVI в. ← нач. XII в.). 1016: И начя Дьнѣпрь мьръзнути. Новг. 1 лет., 15 (XIII в.). 1124: Почя убывати солнця, и погыбе всѣ; о, великъ страхъ ... и пакы начя прибывати. Там же, 21. Смяте же ся Александръ и трепетати нача. Рече же ему Кандакии: Что трепещеши, Александре царю. Александр., 93 (XV в. ← XII в.). И поби 7 полковъ ратныхъ и множество князей и воеводъ изби овии рукама изима... И начаша боятися имени его. Ж. Алекс. Нев., 7 (XVI в. ← XIII в.). 1279: Посем же Кондратъ присла ко брату своему Володимеру, мира не хотя с нимь. Володимеръ же умирися, и начаста быти во велицѣ любви. Ипат. лет., 880 (XV в.).

2. Положить начало чему-л., основать.

По закону Аугустѣ цари, коноваже и царьство Ромеомъ нача, тако и сь повелить и устроить. Сл. Иппол. об антихр., 74 (XII в.). Приидоша от Царяграда мастери четыре церковнии ... въ печеру къ великому Антонию и Феодосию, глаголюща: Гдѣ хощета начати церковь? Патер. Печ. (Абр.), 5 (XV в. ← XIII в.). Се же написах и положих, иже в кое лѣто начатъ быти манастырь и что ради и зоветься Печерьскый. Там же, 20.

3. Вспомогательный глагол для образования сложного будущего времени.

Аще ли речеть зълыи рабъ тъ въ сьрдци своемь: Мудить господь мои прити. И начьнеть быти клеврѣты своя, ѣсти же и пити съ пияницами. Остр. ев., 147 об. (1056—1057 гг.). Да аште убо недовѣдущу ему о семь, не мошти начьнемъ отъвѣта дати сему, то онъ да смѣеть ны ся, не паче ли мы посмѣемъся ему? Изб. Св. 1073 г., 17 об. Аще бесѣдовати начнуть котории, вожжалують Александръ, глаголя, яко аз единъ есми благороденъ, а род отьца моего худ есть. Флав. Полон. Иерус., 220 (XVI в. ← нач. XII в.). Да дѣти мои, или инъ кто, слышавъ сю грамотицю, ... а приметь е в сердце свое, и не лѣнитися начнеть тако же и тружатися. Поуч. Вл. Моном., 153 (1377 г. ← нач. XII в.). Искавше ли послуха, и не налѣзуть, и истьца начьнеть головою клепати, то ти имъ правьду желѣзо. Пр. Рус., 124 (1282 г. ← XII в.). Съведитеся, кто будеть виноватъ, на того татьба снидеть, тъгда онъ свое възметь, а что будеть съ нимь погыбло, тоже ему начнеть платити. Там же, 125. Се бо есть реченое пророкъмь, яко дасть духъ образу, и глаголати начьнеть образъ звѣри. Сл. Иппол. об антихр., 75 (XII в.). Да и мы се помышляюще, не мозѣмъ не брѣщи о малыихъ грѣсѣхъ, да не въ великыя въпадемъ; аще бо не брѣщи начьнемъ, то въ глубину зълобы въпадемъся. Златостр., 100 (XII в.). Исклочивая имѣнье свое на нелѣпая, то не имѣти начнешь что дати на лѣпѣмъ. Пчела, 364 (XIV в. ← XIII в.). Егда начнемъ послушати бѣсомъ сонънымъ привидѣнием, тогда и на явѣ поругатися начнуть бѣси намъ. Там же, 376.

◊ Начяти — неопр. форма; начала еста — 2-е л. двойст. ч. перфекта; начясте — 2-е л. мн. ч. аориста (имперф.?); начашя (начяша) — 3-е л. мн. ч. аориста.

Словарь-справочник "Слова о полку Игореве": в 6 выпусках / АН СССР. Ин-т рус. лит. (Пушкин. Дом); Ин-т рус. яз; — Л.: Наука. Ленингр. отд-ние, 1965—1984


T: 40