Значение слова "ПЕРЕПЛУТУВАТИ" найдено в 12 источниках

ПЕРЕПЛУТУВАТИ

найдено в "Словнику української мови у 20 томах"

ПЕРЕПЛУ́ТУВАТИ, ую, уєш, недок., ПЕРЕПЛУ́ТАТИ, аю, аєш, док., що.

1. Безладно переплітати що-небудь; заплутувати все, багато чого-небудь або обвивати, обгортати щось чимось.

Улас .. переплутав дві вірьовки шнурками, неначе щаблями, так що з двох вірьовок вийшла ніби драбина (І. Нечуй-Левицький).

2. Порушувати попередній порядок; приводити у безлад, перемішувати.

Люди снуються туди і сюди – хто знає, куди й для чого, а все це разом подібне до театру маріонеток, в якому режисер переплутав порядок п'єси (М. Коцюбинський).

3. також без дод. Приймати одне за інше, плутати що-небудь із чимось іншим.

Боявся [Янек] роздратувати козаків і що-небудь переплутати з того, що так старанно тлумачив йому .. Маєвський (З. Тулуб);

– Хто там? – почувся хрипкий чоловічий голос. – Пробачте, – тихо сказав Олександр, – напевне, чергова переплутала... Ви не знаєте випадково, у якій кімнаті зупинилась Крайниченко? (М. Зарудний);

Блаженко переплутав це слово з “тешік” (будь ласка), яке він знав (О. Гончар).

(1) Переплу́тати все [на сві́ті] – порушити порядок, внести плутанину.

– Почекайте, почекайте! – сказав полковник Крічфалуші. – Так ми переплутаємо все на світі (С. Скляренко).

◇ (2) Всі ка́рти переплу́тано (д) див. плу́тати;

(3) Переплу́тувати (плу́тати) / переплу́тати (сплу́тати) грі́шне з пра́ведним (пра́ведне з грі́шним) – змішувати все хороше і погане, головне і другорядне; неправильно розуміти що-небудь.

Це, шановний Анатолію Филимоновичу, ви сплутали грішне з праведним. З “Мальмьо” грає чехословацький “Спартак” на Кубок чемпіонів (М. Білкун);

Сказився .. старий, переплутав праведне з грішним. Замість дробовиком бекасів по болоті ганяти, почав угодників глушити в хаті (О. Ковінька);

Плу́тати (переплу́тувати) / сплу́тати (переплу́тати, зміша́ти) [всі] ка́рти див. плу́тати.


найдено в "Словнику синонімів української мови"

ЗМІ́ШУВАТИ (порушуючи звичайний порядок, розташовувати безладно), ПЕРЕМІ́ШУВАТИ, ПЕРЕПЛУ́ТУВАТИ, ПЛУ́ТАТИ, СПЛУ́ТУВАТИ. — Док.: зміша́ти, переміша́ти, переплу́тати, сплу́тати. Переплутав усі вірші, перемішав сирен з козами та цапами, та вже не знаю, що далі говорити (І. Нечуй-Левицький); Лине сумна мелодія, плутає думки у Сашуневій голові (Ю. Мушкетик); Що тобі у серце впало, Мислі сплутало твої? (Л. Первомайський).

ПЕРЕПЛУ́ТУВАТИ кого, що з кимчим і без додатка (приймати за іншого, за інше), ПЛУ́ТАТИ, СПЛУ́ТУВАТИ, ПЕРЕМІ́ШУВАТИ розм., ЗМІ́ШУВАТИ розм., МІША́ТИ розм. — Док.: переплу́тати, сплу́тати, переміша́ти, зміша́ти. Майор.. впівголоса ввічливо вичитував машиністці за те, що вона неуважна і знову переплутала списки (Григорій Тютюнник); Василя Келембета.., можливо, не всі й знають, бо його плутають з іншим Василем (Ю. Яновський); Він — селянка, а вона — коваль... Ах, я сплутав, та чи це важливо? (М. Рильський); Отець Харитін читав, але Онисія Степанівна так перемішала Діоскора й Ігемона з наймитами та ігуменами, а Варвару з наймичками, що вже нічого не розуміла (І. Нечуй-Левицький); Десь у центрі села почувся сигнал, який не змішаєш з сигналами інших машин (Д. Бедзик); Вона так ослабла, що мішала сон із дійсністю (Григорій Тютюнник).


найдено в "Фразеологічному словнику української мови"
переплу́тувати (плу́тати) / переплу́тати (сплу́тати) грі́шне з пра́ведним. Змішувати все хороше і погане; неправильно розуміти що-небудь. Це, шановний Анатолію Филимоновичу, ви сплутали грішне з праведним. З “Мальмьо” грає чехословацький “Спартак” на Кубок чемпіонів (М. Білкун). переплу́тати пра́ведне з грі́шним. Сказився .. старий, переплутав праведне з грішним. Замість дробовиком бекасів по болоті ганяти, почав угодників глушити в хаті (О. Ковінька). плу́тати (переплу́тувати) / сплу́тати (переплу́тати) (всі) ка́рти чиї, кому і без додатка. Розладнувати чиї-небудь плани, наміри, розрахунки, сподівання. Дроздовський полк тим часом мацав місцевість, до них ходила різна тамошня наволоч, з усіх кутків збиралися відомості, і наші люди ходили до них виказувати й плутати карти (Ю. Яновський); Козацька тактика переплутувала йому всі карти (З. Тулуб). всі ка́рти переплу́тано. Він ледве стримувався від злості за те, що пришелепуватий Кукса своїм дурним пострілом так несподівано зірвав усю операцію. Тепер всі карти переплутано (В. Кучер).
найдено в "Толковом словаре украинского языка"

-ую, -уєш, недок., переплутати, -аю, -аєш, док., перех.

1) Безладно переплітати що-небудь; заплутувати все, багато чого-небудь чи обвивати, обгортати щось чимось.

2) Порушувати попередній порядок; доводити до безладу, перемішувати.

3) також без додатка. Приймати одне за інше, плутати що-небудь із чимось іншим.



найдено в "Великому тлумачному словнику (ВТС) сучасної української мови "
-ую, -уєш, недок. , переплутати, -аю, -аєш, док. , перех. 1》 Безладно переплітати що-небудь; заплутувати все, багато чого-небудь чи обвивати, обгортати щось чимось.
2》 Порушувати попередній порядок; доводити до безладу, перемішувати.
3》 також без додатка. Приймати одне за інше, плутати що-небудь із чимось іншим.

найдено в "Українсько-російському словнику"
несов. - переплутувати, сов. - переплутати путать, перепутывать, перепутать, спутывать, спутать, смешивать, смешать, разг. мешать, перемешивать, перемешать (приводить в беспорядок, перен. ошибочно принимать одно за другое)
найдено в "Українсько-англійському словнику"

недок. переплутувати, док. переплутати

to entangle; to confuse, to muddle up; перен. to mix up


найдено в "Українсько-китайському словнику"

【未】 弄乱, 使紊乱; 搞乱套, 搞错, 搞胡涂, 记错


найдено в "Словнику синонімів Караванського"
(мотуззя) переплітати, сплутувати, заплутувати; (порядок) порушувати; (все на світі) перемішувати.
найдено в "Орфографічному словнику української мови"
переплу́тувати дієслово недоконаного виду
найдено в "Словнику синонімів Полюги"
(змінювати порядок) змішувати, плутати.
T: 21