Значение слова "АВТОКЕФАЛЬНИЙ" найдено в 13 источниках

АВТОКЕФАЛЬНИЙ

найдено в "Що означає слово?"

Автокефальний, тобто незалежний, дослівно в перекладі з грецької означає «сам голова». Слово відоме з V ст. Автокефальними традиційно називають національні незалежні православні церкви, що мають своє самоврядування, свого главу церкви. Автокефальні церкви об’єднуються як рівноправні у Вселенську православну церкву. В історії Вселенської православної церкви відомі різні автокефальні церкви, зокрема найдавніші, що існують і досі, — Єрусалимська, Олександрівська, Царгородська.
Українська православна церква, прийнявши віру від Царгорода (Константинополя), фактично 700 років була автокефальною. Зверхність царгородського патріархату виявлялася лише в тому, що він схвалював обраного самостійно в Україні-Русі митрополита Київської митрополії. 1686 року Московська церква (що 1448 року без погодження з Царгородським патріархатом, якому в складі Київської митрополії підлягала, проголосила свою автокефалію) повністю підпорядкувала собі українську церкву.
Відродження нашого православ’я юридично було проголошено 1 січня 1919 року спеціальним законом УНР (Директорією). Перша служба Божа українською мовою відбулася 1 травня 1919 року в Микільському соборі на Печерську в Києві за настоятельством Василя Липківського. Українська автокефальна православна церква, проіснувавши до 30-х років у дуже несприятливих умовах, була зрештою ліквідована на терені рідної землі. Новий рух за відновлення українського православ’я почався 1989 року.


найдено в "Уроках державної мови (з газети «Хрещатик»)"
Що означає слово автокефальний? Автокефальний, тобто незалежний, дослівно в перекладі з грецької означає “сам голова”. Слово відоме з V сторіччя. Автокефальними традиційно називають національні незалежні православні церкви, що мають своє самоврядування, свого главу. Вони об’єднуються як рівноправні у Вселенську православну церкву. Найдавніші з них, що існують і досі, – це Єрусалимська, Олександрівська, Царгородська. Українська православна церква, прийнявши віру від Царгорода (Константинополя), фактично 700 років була автокефальною, доки Москва повністю підпорядкувала її собі. Новий рух за відродження нашого православ’я почався 1989 року. Нині маємо автокефальну церкву на рідній землі.
найдено в "Словнику української мови у 20 томах"

АВТОКЕФА́ЛЬНИЙ, а, е.

Стос. до автокефалії.

Константинополь заперечував право Москви дарувати автокефальний статус своїй дочірній церкві (з наук.-попул. літ.);

На єпархіальних зібраннях, а також зборах солдатів і селян у 1917–1918 рр. висувалися пропозиції розірвати зв'язки з Москвою й відновити церкву в Україні як незалежну (автокефальну) установу (з навч. літ.).


найдено в "Толковом словаре украинского языка"

-а, -е.

Самоврядний.

••

Автокефальна церква — православна церква, яка має цілковиту самостійність у розв'язанні організаційних і культових питань.



найдено в "Орфоепічному словнику української мови"

автокефа́льний

[аўтокеифал'нией]

м. (на) -ному/-н'ім, мн. -н'і


найдено в "Великому тлумачному словнику (ВТС) сучасної української мови "
-а, -е.Самоврядний.
Автокефальна церква — православна церква, яка має цілковиту самостійність у розв'язанні організаційних і культових питань.

найдено в "Українсько-англійському словнику"

Autocephalous

автокефальна церква — Autocephalous Church


найдено в "Словнику синонімів Караванського"
цер., самокерований, самостійний, незалежний, непідлеглий, непідпорядкований.
найдено в "Словнику синонімів Вусика"

Незалежний, непідлеглий, непідпорядкований, самостійний


найдено в "Українсько-російському словнику"
автокефальный автокефальна церква — автокефальная церковь
найдено в "Орфоэпическом словаре украинского языка"
{а́ўтокеифа́лнией} м. (на) -ному/-нім, мн. -ні.
найдено в "Орфографічному словнику української мови"
автокефа́льний прикметник
T: 32