Значение слова "ПОМНИТИ" найдено в 2 источниках

ПОМНИТИ

найдено в "Слове о полку Игореве - словаре-справочнике"
Помнить — помнити (1)
1. Не забывать, удерживать в памяти:

Боянъ бо вѣщіи, аще кому хотяше пѣснь творити, то растѣкашется мыслію по древу... Помняшеть бо, рече, първыхъ временъ усобіцѣ. 2—3.

Помьните слово, еже азъ рѣхъ вамъ: Нѣсть рабъ болии господа своего. Остр. ев., 22 (1056—1057 гг.). И възглашааше (Моисей) къ нимъ: Помьни, не забываи, елико же прогнѣва господа бога своего въ пустыни. Изб. Св. 1073 г., 9. Въ богатьствѣ сы и земльныؑőʠблагъ изобиль имѣя, помьни въину слово Авраамле, еже къ богатому. Изб. Св. 1076 г., 41—41 об. Глаголы твоя помьняще, тя нынѣ блажимъ, тобою, непорочьна, блаже[н]ьство неиздреченьное, и жизнию нестарѣющею въ ис[т]ину обогащьше ся. Мин. сент., 0206 (1095 г.). 1074: Такъ же бѣ и другый брат, именемь Еремия, иже помняше крещенье землѣ Русьскыя. Пов. врем. лет, 126 (1377 г. ← нач. XII в.). 1175: И рече Кузмище: О еретиче, уже псомъ выверечи! Помнишь ли, жидовине, вь которыхъ порътѣхъ пришелъ бяшеть? Ты нынѣ в оксамитѣ стоиши, а князь нагъ лежить. Ипат. лет., 590—591 (XV в.). Богатаго бо князи и боляря чтят, а убогово и свои не помнят. Сл. Дан. Зат. (перед. ред. XII в.), 45 (XVII в. ← XII в.). Помни, чадо, како ти смрадъ испущають сущии въ гробѣхъ; еже мы сами собѣ приобрѣтаемъ преступлениемь, и да въмѣнися и обращь ся, въсприими и забуди укорьшаго тя, и обрящеши покои великъ.Ж. Нифонта, 358 (1219 г.). Помни, обогатѣвъ, помогати нищимъ. Мен., 12 (XIV в.).

2. Думать, иметь в мыслях.

Помни судъ, чяи отъвѣта и въздаяния по дѣломъ, и вѣруи, яко будеть. Изб. Св. 1076 г., 44 об. Глаголеть апостолъ Павелъ: Любы долготерпить, блажить, не гнѣваеться, не помнить (λογιζεσθαι) злаго, яко богъ любы есть, и [пребывааи] в любви, въ бозѣ пребываеть. Хрон. Амарт., 398 (XIII—XIV вв. ← XI в.). Да и землею, и въздухомъ, и небесемъ, и водою, и дьнемъ, и нощию, и всѣмъ видимыимъ помнимъ своего творьца и благодавца. Шест. Ио. екз., 65 (1263 г.). Азъ же къ помнящимъ зло приставленъ самъ. Прол. БАН-II, 6 (XV в.).

|| Заботиться, беспокоиться; обращать внимание на кого-, что-л.

Мнози от ерѣи, видяще ратных, идуще на ня с мѣчи, стояху безъ страха и, жруще и кадяще, избиени быша, не помняще живота паче угожения божия. Флав. Полон. Иерус., 179 (XVI в. ← нач. XII в.). Ананъ моглъ бы взяти цьркъвь, но бояся кровопролитиа, да не осквернить святаа. И рядивъ 6000 стражь блюсти ... стражие же не бодро стрѣжаху, яко не помняще затвореных. Там же, 332. 1097: И присла к нему Давыдъ: „Не ходи, брате, не ослушайся брата старѣйшаго“. И не всхотѣ Василко послушати. И рече Давыдъ Святополку: „Видиши ли, не помнить тебе, ходя в твоею руку“. Пов. врем. лет, 171 (1377 г. ← нач. XII в.).

|| Опасаться, бояться кого-, чего-л.

...и постави приспы и над тѣм стѣны и забрала. И ту постави лѣпшую, хитреишую дружину. ...Уже бо не помняше противных. Флав. Полон. Иерус., 197 (XVI в. ← нач. XII в.). 1311: А оканьнии человѣци, такоже бога не боящеся, ни суда божия помняще, ни жалующе своея братья, пограбиша чюжая имѣния. Новг. 1 лет., 93 (XIV в.).

◊ Помняшеть — 3-е л. ед. ч. имперф.

Словарь-справочник "Слова о полку Игореве": в 6 выпусках / АН СССР. Ин-т рус. лит. (Пушкин. Дом); Ин-т рус. яз; — Л.: Наука. Ленингр. отд-ние, 1965—1984


найдено в "Словнику-антисуржику"
пам’ятати Пам’ятаєте, як це було?
T: 30