Значение слова "АНТРОПОМОРФІЗМ" найдено в 12 источниках

АНТРОПОМОРФІЗМ

найдено в "Словнику української мови у 20 томах"

АНТРОПОМОРФІ́ЗМ, у, ч.

1. літ., філос. Уподібнення будь-чого до людини або перенесення властивих людині фізичних і психічних ознак на тварин, явища природи, предмети; уособлення.

Антропоморфізм є одним з улюблених принципів побудови тропів у ідіолектах О. Олеся й П. Тичини (з наук. літ.);

Навряд чи можна погодитися з думкою, що тваринам, навіть вищим, властива та багата палітра переживань, яка є в людини. Це певний антропоморфізм, механічне перенесення на тварин людських якостей (із журн.).

2. У багатьох релігіях – уявлення бога в образі людини.

Узагальнення даних про зображення слов'янських богів, починаючи з початку і до кінця I тисячоліття, свідчить, що це були тільки початки антропоморфізму (з газ.).


найдено в "Словнику синонімів української мови"

УОСО́БЛЕННЯ, ПЕРСОНІФІКА́ЦІЯ, АНТРОПОМОРФІ́ЗМ, ПРОЗОПЕ́Я. Персоніфікація (прозопея, уособлення) — зображення тварин або неживих предметів, при якому вони наділяються людськими почуттями, думками або мовою, — є одним з найпоширеніших художніх засобів усіх народів і в різні часи (з журналу).


найдено в "Толковом словаре украинского языка"

-у, ч.

1) Уподібнення будь-чого до людини або перенесення властивих людині фізичних і психічних ознак на тварин, явища природи, предмети; уособлення.

2) У багатьох релігіях – уявлення бога в образі людини.



найдено в "Словнику з творів Івана Франка"

Уявлення божества в людському вигляді [XVIII] Він пише книгу про те, що католицизм повинен очиститися від грубого антропоморфізму, незгідного з новочасною наукою, а натомість обернутися до піддвигнення етики, чоловіколюбності і вирівняння соціальних кривд [XVIII]


найдено в "Великому тлумачному словнику (ВТС) сучасної української мови "
-у, ч. 1》 Уподібнення будь-чого до людини або перенесення властивих людині фізичних і психічних ознак на тварин, явища природи, предмети; уособлення.
2》 У багатьох релігіях – уявлення бога в образі людини.

найдено в "Словнику іншомовних слів"
антропоморфізм; ч. (гр.) 1. Уподібнення будь-чого до людини або перенесення властивих людині фізичних і психічних ознак на тварин, явища природи, предмети; уособлення. 2. У багатьох релігіях - уявлення бога в образі людини.
найдено в "Українсько-польському словнику"

[antropomorfizm]

ч.

antropomorfizm


найдено в "Правописному словнику Голоскевича"

Антропоморфі́зм, -му, -мові


найдено в "Орфографічному словнику української мови"
антропоморфі́зм іменник чоловічого роду
найдено в "Словнику чужослів Павла Штепи"

Людрподібність


T: 40