Значение слова "АКЫ" найдено в 4 источниках

АКЫ

найдено в " Словаре древнерусского языка (XI-XIV вв.)"
АКЫ (1226) союз. В сравн. знач. Как, подобно:

Страхъмь же ѥго акы оуздою обръти оумъ свои. Изб 1076, 30 об.; Вътора˫а же заповѣдь есть. иже любите дроуга акы себе СбТр ХII/ХIII, 57; но мы на зла˫а възвращаемсѩ. акы свинь˫а валѩющесѩ в калѣ грѣховнѣмь присно. ЛН XIIIXIV, 125 об. (1238); и тогда ѡ(т)верзоутьсѩ очеса слѣпымъ и оуши глоухымъ оуслышать, и скочить акы ѥлень хромыи (ὡς) ГА XIIIXIV, 206б; Кнѩзю Ст҃ославу възрастъшю. и възмужавш(ю). нача вои совкуплѩти. многи и храбры и легъко ходѩ. аки пардусъ. ЛЛ 1377, 19 (964); ст҃ыи же глѣбъ молчаше акы агнѩ незлобиво. ЧтБГ к. XI сп. XIV, 25б; всѩкъ чл҃вкъ гнѡи. и с҃нъ чл҃вчь червь. и слава ѥго аки цвѣтъ. аки роса осыхаѥть. МПр XIV, 4 об.; аки в паоучинѣ. комаръ и муха оувѩзнеть. а пчела и шерьшень исторгавше вылѣтають. оубѡгъ и прѡстъ оувѩзнеть. б҃атыи сильныи рѣчью исторгавше ѡ(т)идуть. Там же, 25; о велика˫а пасха и ст҃а˫а.и всего мира ч(с)тота. акы к живои бо тобѣ гл҃ю. (ὡς) ГБ XIV, 76в; абие възриноусѩ ка||мень великъ из дна морѩ. и нача плавати пред нима акы гора велика. СбТр к. XIV, 199199 об.; Въстени акы мытарь. прибѣгни акы блудныи. оумилисѩ акы ахавъ прослезисѩ акы блудница. зови акы ханаѡныни. предъстои акы вдовица ЗЦ к. XIV, 71б; токмо м҃тицѣ своѥи приносѩть. она же акы ц(с)рца сѣдѩщи в скровищехъ своихъ. Пал 1406, 45в;

акы... тако:

аки болѩщимъ очима. свѣтъ печаль а тма люба. || і лежаща˫а близь възбранѩѥть видѣти. тако і неправоѥ слово внидеть. і въ праведныхъ разумъ. омрачениѥмь гнѣвнымь. не дасть истины разумѣти. МПр XIV, 22 об. —23; но, акы звѣрье жадають насытитисѩ пло(т), тако и мы жадаемъ и не престане(м) СВл XIII сп. к. XIV, 9; да буде(т) волѩ тво˫а. цр(с)тво твое ст҃ое ак(ы) на нб(с)и тако и на зе(м). ЗЦ к. XIV, 33г;

|| в усл.-предположит. знач. Как бы, как будто:

и пришьльци мнози. прихожаахоу отъ инѣхъ земль. и ови вѣроваахоу слышаще си а дроузии не вѣроваахоу нъ акы лъжю мн˫ахоу. СкБГ XII, 18г; нъ се оубо аще хощеть. да прѣдъложено боудеть манастыреви и б҃ци. акы нѣкакъ добръ даръ. УСт ХII/ХIII, 235; а иже кто лженаписаны˫а нечьстивыхъ книгы акы ст҃ы полагаѥть. людемъ. на пагоубоу. и клирикомъ. да извержеть сѩ. и книгы ты сожгоуть сѩ (ὡς ἅγία) ПНЧ 1296, 136; Кирилъ ѥп(с)пъ. Ростовьскыи... приде в Суждаль... хотѩ лѣчити свою немочь. ˫аже бѣ ѥму внутрь. бѩше же ѥму лице измѣнилосѩ. акы почернѣло ѡ(т) недуга. оустнѣ ѡтолстѣли и носъ. ЛЛ 1377, 156 (1228); за оумноженье безаконии наши(х) попусти Б҃ъ поганы˫а. не акы милу˫а ихъ. но на(с) кажа. да быхо(м) встѩгнулисѩ. ѡ(т) злы(х) дѣлъ. Там же, 160 об. (1237); он же акы гнѣва˫а сѩ гл҃ше. не слушаю. васъ. Пр 1383, 47б; еже слышавъ мытарь акы не имѣ˫а дерьзновени˫а. не хотѩше ни ѡчью възвести на н҃бо но бь˫аше сѩ в перси ЗЦ к. XIV, 103б; Володимиръ же на всемь на томъ цѣлова хр(с)тъ но лежа. творѩсѩ акы изнемага˫а с ранъ но ранъ на немъ не было. ЛИ ок. 1425, 163 об. (1152); Болеслав же... взѩ десѩть селъ. и тако и||дѩшеть назадъ с великою гордостью. творѩшеть бо сѩ аки всю землю вземь. Там же, 294 об. — 295 (1282).

Ср. ˫акы.


найдено в "Слове о полку Игореве - словаре-справочнике"
Аки — акы — союз сравнительный (3).
1. Присоединяет слова и предложения, служащие сравнением — как:

...а мои ти Куряни свѣдоми къмети... сами скачють, акы сѣрыи влъци въ полѣ, ищучи себе чти, а князю славѣ. 8. ...по Рускои земли прострошася Половци, акы пардуже гнѣздо. 25. Ты буи Рюриче и Давыде! ...Не ваю ли храбрая дружина рыкаютъ акы тури, ранены саблями калеными на полѣ незнаемѣ? 29.

Тѣмь же въ церкви, акы на небеси съ страхъмь стои. Изб. Св. 1076 г., 12. Они же акы звѣрие дивии нападоша на нь (Бориса), и внизоша во нь сулици свои. Ж. Бор. Глеб. (Чтен.), 16 (XIV в. ← XI в.). Был ми есмь, сыну, аки крот, иже противу солнца [л]еглъ. Пов. об Акире, 227 (XV в. ← XI—XII вв.). Такъ похоть посѣщениа падѣ на них, яко всѣмь сьрдьцемь забыша своих сродникь... И никто же ослабися от того дѣла, но вси иссѣкоша своя, акы скоты. Флав. Полон. Иерус., 463 (XVI в. ← нач. XII в.). 945: Рѣша же древляне (Ольге): „...мужа твоего убихомъ, бяше бо мужь твои аки волкъ восхищая и грабя...“. Пов. врем. лет, 40 (1377 г. ← нач. XII в.). 962: Князю Святославу възрастъшю и възмужавшю, нача вои совкупляти многи и храбры, и легъко ходя, аки пардусъ, воины многи творяше.Там же, 46. ...и ѣхахом сквозѣ полкы половьчскиѣ... И облизахутся на нас акы волци стояше... Поуч. Вл. Моном., 160—161 (1377 г. ← нач. XII в.). Но не възри на мя, господине, аки волкъ на ягня, но зри на мя, аки мати на младенецъ. Сл. Дан. Зат., 8 (XVII в. ← XII в.). Бых мыслию паря, аки орелъ по воздуху. Там те, 22. Глава же его (Христа) и власи бѣли, яко руна, и очи ему, акы пламень огньнъ. Апокал., 11 (XII—XIII вв.). 1218: Си же благочьстивии князи рязаньстии концяшася... и съ своею дружиною, акы агньци непорочьни прѣдаша душа своя богови. Новг. 1 лет., 58 (перв. пол. XIV в.). Тогды аки орли слѣтошася со всея полунощныя страны. То ти не орли слѣтошася, съѣхалися всѣ князи русскыя... Задон. К-Б, 233 (XV в. ← XIV в.). Жена лукава в дому аки зла вьялица. Мен., 7 (XIV в.). Акы лисиця въ пустыни пророци твои, Израилю. Библ. Генн., Иезек. XIII, 4 (1499 г.).

∆ Сел Ивашка на доброго коня, объехал круг четырегранной кузницы, аки птица. Сказки и предания Самар. края, 10.
Ср. Н. Дурново (Говор дер. Парфенок. — РФВ, т. 71, вып. 2, 1914, 343): аки — как. Тверск.
2. Выражает условно-предположительное сравнение — как бы.

1110: Том же лѣтѣ бысть знаменье в Печерьстѣм монастырѣ въ 11 день февраля мѣсяца: явися столпъ огненъ от земля до небеси... съступи на церковь и ста над гробомъ Феодосьевым, и потом ступи на верхъ акы ко встоку лицемь, и потом невидим бысть. Пов. врем. лет, 188 (1377 г. ← нач. XII в.).

|| Выражает неуверенность или недостоверность дальнейшего — будто, будто бы.

Егда ли бы хотѣлъ къто и больнъ прияти даръ тъ крьстьныи, то жена ему, акы нѣкоего зъла цѣща (вар.: ради), биеться, тережеться, въпнеть, кричить... Златостр., 33 (XII в.). Видѣ (Иосиф) сонъ другыи и сповѣды отцу своему и братии своеи, и рече: Се видѣх другыи: аки солнце и месяць и единанадесят звѣздъ покланяху ми ся. Библ. Генн., Быт. XXXVII, 9 (1499 г.).

3. Выражает соотношение равноценности, равнозначности — за, в качестве.

Имѣи съврьстьникы акы братию, мьньшяя акъ чада. Изб. Св. 1076 г., 112. Онъ же (Борис) къ нимъ (дружинникам) отвѣщеваше: „Не буди ми взяти рукы на брата своего. ...его же быхъ имѣлъ акы отца“. Ж. Бор. Глеб. (Сказ.), 47 (XIV в. ← XI в.). А мои государь, высоки магистръ, его царскому величеству, аки государю и отцу, со всѣмъ покорениемъ служебнѣ хочетъ заслужити. Речь посла (1520 г.) Пам. дипл. снош. Моск. гос. с нем. орд., 228.

|| Выражает неполную эквивалентность — приблизительно.

...бѣ бо ихъ (воинов) акы до 8 тысящь, вси же во оружии бяху... Ж. Бор. Глеб. (Чтен.), 14 (XIV в. ← XI в.).

Словарь-справочник "Слова о полку Игореве": в 6 выпусках / АН СССР. Ин-т рус. лит. (Пушкин. Дом); Ин-т рус. яз; — Л.: Наука. Ленингр. отд-ние, 1965—1984


найдено в "Киргизско-русском словаре"
акы I ар. принадлежащее по праву; то, на что кто-либо имеет неотъемлемое право; менде акың жок 1) с меня тебе ничего не причитается; я тебе не должен; 2) на меня ты не имеешь прав; акысын алды он получил причитавшееся ему; акым кетти я упустил своё; бир сом акымды жеп кетти он не отдал мне рубль; жер кишинин акысын жебейт погов. земля человека не обсчитывает (она полностью оплачивает вложенный в неё труд); акысын жедирбейт он не позволит себя обсчитать; он своего не упустит; кызмат акы заработная плата; кирүү акысы вступительный взнос; натур акы натуроплата; көз акы этн. право за "погляд" (напр. видящий, как режут мясо, имеет право на кусочек); чеченде жалпынын сөз акысы бар, байда кедейдин көз акысы бар погов. мудрец обязан обществу словом, а богатый бедному поглядом; таңдай акы плата певцу за исполнение; калем акы см. калем 1; жетим акы 1) часть, принадлежащая сиротам; сиротское добро; 2) ист. то, что причиталось пастуху овец за труд; таман акы ист. плата за работу (чаще за пастьбу скота). акы II: акы-чүкү то же, что аки-чүкү (см. чүкү I).
найдено в "Тувинско-русском словаре"
1) старший брат; 2) дядя (обращение к старшим мужчинам); ср. акый, ха I.
T: 227